Influence of three irrigation regimes on agronomic quality of cultivated rye in the coast of Hermosillo, Sonora, Mexico

Keywords: adaptation, climate change, water stress in cereals, yields, Secale cereale

Abstract

Cereals are a fundamental part of the world diet; therefore, their adaptation in different environments due to climate change should be achieved. Studying the modif ications that may occur during plant development is essential, as well as in the quality of the harvested product. Thus the objective of this research is to analyze the effect of water stress on development, growth, production, and agronomic quality of rye crop and harvested grain. For sowing, a completely randomized one-way experimental design was used, where the treatments consisted of three different soil moisture regimes. The variables evaluated at the time of harvest were plant height and number of spikes per linear meter. After harvest, the variables evaluated were spike size and the number of grains it contained, as well as size and color of the grain, weight of 1000 grains, test weight, yield, ash and protein content. An analysis of variance and Tukey’s comparison of means test (P < 0.05) were performed for ash and protein content, and Duncan (P < 0.05 and P ≤ 0.0001) for the rest of the determinations. The results showed that less irrigation did not negatively affect the crop with an appropriate agronomic development, highlighting an increase in the number and size of spikes, an increase in the number of grains per spike, as well as a high yield and protein content of the grain. These values were higher than those reported in previous research, which conf irms that even though rye is considered a winter cereal, it managed to acclimate to soil conditions, decreased water, and high temperatures in the coastal area of Hermosillo, Sonora, México.

Author Biographies

Lorena Carolina Sosa-Yáñez, Estudiante Doctorado en Ciencia de los Alimentos. Universidad de Sonora

Lorena Carolina Sosa Yáñez es la primera autora, ella es estudiante del doctorado en Ciencia de los Alimenttos en la Universidad de Sonora, México.

José Luis García-Hernández, Facultad de Agricultura y Zootecnia, Universidad Juárez del estado de Durango, Carretera Gómez Palacio-Tlahualilo km 32, Venecia, 35000 Gómez Palacio, Durango, México.

El Dr. García Hernández es Ingeniero Agrónomo con doctorado en Uso, Manejo y Preservación de los Recursos Naturales por el CiBNOR.  Labora en la Universidad Juárez del estado de Durango, es Investigador Nacional nivel 3..

Francisco Rodríguez-Félix, Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos de la Universidad de Sonora,

El Dr. Rodríguez , es QuímicoBiólogo y con un doctorado en Polímeros, es Investigador Nacional  ivel 3, y maneja las siguientes líneas de investigación

APROVECHAMIENTO DE BIO-PRODUCTOS Y SUBPRODUCTOS AGROINDUSTRIALES CON APLICACIÓN EN EL SECTOR AGROALIMENTARIO, SALUD PÚBLICA Y BIOENERGÉTICO

BIOSISTEMAS SUSTENTABLES AGROPECUARIOS CON INTERÉS INDUSTRIAL

DISEÑO Y EVALUACIÓN DE LA CALIDAD TECNOLÓGICA, FUNCIONAL Y NUTRICIONAL DE CEREALES, GRANOS Y OTROS PRODUCTOS ALIMENTICIOS

Luis Arturo Bello-Pérez, Instituto Politécnico Nacional en Yautepec, Morelos

El Dr. Luis Arturo Bello Pérez es Ingeniero Bioquímico con una maestría en Bioingeniería y su doctorado en Biotecnología de plantas lo realizó en CINVESTAV-IPN y cuenta con un posdoctorado en INRA-Nantes, Francia, sus principales Líneas de inveestigación es en el Estudio y aprovechamiento de Macromoléculas. es Investigador Nacional Nivel 3

Juscelino Tovar, Labora en la Universidad de Lund en Suecia

Investigador en nutrición aplicada con formación en biología y bioquímica.  investigación en alimentos funcionales con acción moduladora de los factores de riesgo cardiometabólico, incluida la evaluación clínica de los efectos fisiológicos. Experimentado en las características nutricionales del almidón y la fibra dietética. Más de cien publicaciones revisadas por pares. 

   

 

Juan Pedro López-Córdova, Escuela de Agricultura y Ganadería de la Universidad de Sonora

El maestro en Ciencias López Córdova es Ingeniero Agrónoma con una maestría en ciencias y tecnología de alimentos, con una área de trabajo y lineas de investigación:
Diagnóstico y manejo de enfermedades causadas de virus y hongos
Detección y análisis molecular de fitopatógenos
Manejo integrado de plagas y enfermedades en cultivos agrícolas
Manejo de la resistencia a fungicidas y herbicidas
Interacción planta-patógeno

Published
2022-03-04
Section
Scientific Papers