Biochar from sugarcane apices as a soil conditioner for greenhouse cultivation of Ocimum basilicum var. thyrsiflora

Keywords: Thai basil, biomass, crop nutrition, aromatic plant, organic residues

Abstract

The incorporation of biochar obtained from husks, stubble, forest residues, manures, among other residues into the soil can improve the growth of crops. The objective of our study was to evaluate the effect of sugarcane apice biochar (SAB) on the growth of thai basil (Ocimum basilicum var. thyrsiflora) grown in a greenhouse. The treatments consisted of mixtures of biochar and sandy loam soil (v/v) at 0 (control), 7, 14, 21 and 28% concentrations. Plant height, fresh and dry matter, foliar area, SPAD units and the foliar nutrient concentration were evaluated. The use of 7% SAB increased the fresh matter (45.1%), dry matter (35.2%) and foliar area (54.5%). On the other hand, the 21% SAB treatment showed the highest foliar concentration of total-N (44.33 g kg-1), P (9.55 g kg‑1) and Ca (12.61 g kg-1). We conclude that sugarcane apice biochar can be incorporated into the soil as an alternative in the agronomic management of Thai basil.

Author Biographies

Carlos Alberto Pérez-Cabrera, Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Posgrado en Ciencias Agropecuarias y Desarrollo Rural. Universidad Autónoma del Estado de Morelos. Avenida Universidad 1001. Cuernavaca, Morelos, C. P. 62210, México.

Porfirio Juárez-López, Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Posgrado en Ciencias Agropecuarias y Desarrollo Rural. Universidad Autónoma del Estado de Morelos. Avenida Universidad 1001. Cuernavaca, Morelos, C. P. 62210, México.

José Anzaldo-Hernández, Universidad de Guadalajara

Universidad de Guadalajara, Centro Universitario de Ciencias Exactas e Ingenierías. Blvd. Marcelino García Barragán 1421, Olímpica. Guadalajara, Jalisco, C.P. 44430, México.

Irán Alia-Tejacal, Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Posgrado en Ciencias Agropecuarias y Desarrollo Rural. Universidad Autónoma del Estado de Morelos. Avenida Universidad 1001. Cuernavaca, Morelos, C. P. 62210, México.

Luis Alonso Valdez-Aguilar, Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro

Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro, Departamento de Horticultura. Calzada Antonio Narro 1923, Buenavista. 25315 Saltillo, Coahuila, México.

Gelacio Alejo-Santiago, Universidad Autónoma de Nayarit

Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Agricultura. Carretera Tepic-Compostela km. 9. 63780 Xalisco, Nayarit, México.

Rogelio Castro-Brindis, Universidad Autónoma Chapingo

Universidad Autónoma Chapingo, Departamento de Fitotecnia. Carretera México-Texcoco km 38.5. Chapingo, Estado de México, CP. 56230, México.

Víctor López-Martínez, Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Posgrado en Ciencias Agropecuarias y Desarrollo Rural. Universidad Autónoma del Estado de Morelos. Avenida Universidad 1001. Cuernavaca, Morelos, C. P. 62210, México.

Daniela Alvarado-Camarillo, Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro

Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro, Departamento de Ciencias del Suelo. Calzada Antonio Narro 1923, Buenavista. 25315 Saltillo, Coahuila, México.

Published
2022-02-28
Section
Scientific Papers

Most read articles by the same author(s)